Odżelazianie wody
Występowanie żelaza w wodzie dotyczy najczęściej ujęć podziemnych. Żelazo w formie bezbarwnego, dwuwartościowego żelaza, należy utlenić do żelaza trójwartościowego, wytrącającego się na złożach filtracyjnych. Napowietrzanie wody, oprócz utleniania żelaza, wspomaga usuwanie nadmiaru CO2 – zmniejsza więc zakwaszenie wody i usuwa inne gazy rozpuszczone w wodzie.
Odżelazianie wody i często towarzyszące temu procesowi odmanganianie wody, ma na celu przygotowanie wody do różnego rodzaju zastosowań, m.in. przemysłowych, technologicznych czy energetycznych. Duże zawartości żelaza i manganu w wodzie do picia są niepożądane, ponieważ ich obecność:
- pogarsza własności organoleptyczne wody,
- jest szkodliwa dla zdrowia (większe stężenia manganu),
- powoduje zarastanie rurociągów (wody zażelazione sprzyjają rozwojowi bakterii żelazistych – rdza w postaci gąbczastej lub nitkowatej; a także masowemu rozwojowi glonów),
- powoduje pokrywanie osadami przyborów sanitarnych, naczyń i pranych tkanin,
- niektóre gałęzie przemysłu (np. w przemysł papierniczy, fotograficzny, krochmalniczy) wymagają odpowiedniego uzdatnienia wody.
Przedsiębiorstwo MARCOR oferuje projekt, montaż i serwis stacji odżelaziania i odmanganiania wody dla przemysłu.